Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogiske tilgange

Børnesyn
Det at være barn har en værdi i sig selv. Vi udvikler ikke til ”voksenheden”, men er optagede af at være til stede i nuet. Børnene har medbestemmelse, og vi anvender også netop deres perspektiv i den pædagogiske tilrettelæggelse. Personalet er opmærksomt på barnets nærmeste udviklingszone og giver barnet nærvær, omsorg og tryghed, så de optimale betingelser for udviklingen er til stede.

Dannelse og børneperspektiv
Barnet er aktiv medspiller i både tilrettelagte og spontane aktiviteter. Vi undres sammen - børn og voksne, stiller alle de spørgsmål, som vi kommer i tanke om. Alle har ret til ligeværdigt at blive hørt, set og anerkendt. Personalet sørger for at stille spørgsmålene – hvorfor og hvordan. Vi samtaler og løser udfordringer i fællesskab.

  • Vuggestuen: ”En tur kan være tilrettelagt på et barns initiativ. Pædagogen bemærker drengens (1,2 år) undren. Drengen peger og siger en lyd. Han vil gerne vide, hvorfor der er en særlig og ny lyd på legepladsen. Pædagogen tager ham med over at se en kæmpe boremaskine, som gnaver sig ned i fortovet længere nede af vejen.”

Leg
Legen har en værdi i sig selv. Børn kan slet ikke lade være at lege. Børnene bruger legen til at afprøve oplevelser, relationer, nye situationer og får herigennem nye erfaringer.
Personalet iagttager legen og vurderer, hvordan de kan understøtte dens udvikling.

  • Vuggestuen: En gruppe på 5 børn (aldre omkring 1 år og 10 mdr), leger på stuen. Der er to børn der leger med Lego, og tre børn der laver mad til hinanden i legekøkkenet. Det ene barn fra køkkenet, se en lang legoklods og tager den op til øret. Hun går lidt rundt med den og da vi får øjenkontakt spørger jeg hende om hun snakker i telefon. Hun svarer ja! Et andet barn hører det og finder en legoklods, som hun vil give mig. Jeg spørg om hun også vil snakke i telefon, hun siger “Nej” og peger på mig. “Du vil gerne have at jeg ringer, hvem skal jeg ringe til?” Hun siger “mor” med et smil på læben. Jeg trykker lidt på klodsen og tager den op til øret. “Hej, jeg ringer fra vuggestuen for at fortælle dig at din datter har det godt og leger med sine venner. Vi ses senere, hej hej”. Flere børn kommer med i legen og vi ringer både til mor, far og bedsteforældre.

Læring
Børn lærer hele tiden. De er nysgerrige på omgivelserne. Oplevelser fra alle arenaer bliver inddraget i hverdagens snakke, aktiviteter og lege. Personalet skaber et alsidigt, inddragende og trygt læringsmiljø, som rummer mange forskellige slags oplevelser.

  • Vuggestuen: På legepladsen har vi hver dag en stor dunk med vand stående i børnehøjde, hvor der stille og roligt løber vand ud. Børnene udforsker, eksperimenterer og sanser vandet, idet de hælder vand i spande, skåle og baljer, de putter sand eller blade i, laver kager, går en tur med en trillebør fyldt med vand, sopper i baljen med bare tæer eller sætter sig ned og mærker gyset af det kolde vand, en voksen fylder den store vandkande med vand, for at lave et brusebad til dem - nogle børn er tilbageholdende med at komme tæt på, andre løber lige ind i de bløde stråler. På denne måde, hvor børnene selv er aktører, forankrer begrebet VAND sig i dem og vil bruge det i fremtidige aktiviteter, lege og deres forståelse af verden.

Børnefællesskaber
Børnefællesskaber er fundamentet for arbejdet i institutionen, og derfor er opmærksomheden på barnets deltagelse særskilt vigtig. Børnene afprøver forskellige positioner i et trygt miljø. I vuggestuen laver vi små læringsgrupper på 3 – 4 børn og bruger bl.a. ofte dialogisk læsning. I børnehaven bliver grupperne større, og også mulighederne for aktiviteter og fælles lege udvides. Disse grupper har en fast pædagog, som former aktiviteter og oplevelser på gruppens niveau, og sørger for at børnene udfordres tilpas og guides til nærmeste udviklingszone. Efter aktiviteterne får børnene mulighed for at fortsætte deres egen leg, mens den voksne træder til side. Børnene får her lejlighed til at afprøve det nye for sig selv og i gruppen.

Vi vægter det nære, de tætte relationer og fællesskabet. Vi ønsker et tæt samarbejde med forældrene, så vi kan støtte og supplere den udvikling, som barnet er nået til.

Personalet sørger for at have fokus på det enkelte barn, og dets og gruppens trivsel og udvikling.

  • Vuggestuen: En lille gruppe børn fra vuggestuen er på juletur med de største børn fra børnehaven. Vi tager Metroen ind til Rådhuspladsen, og børnene får øje på det store juletræ. Imens vi går hen mod det, snakker vi om at vi øver ”Juletræet med sin pynt” til julefesten. Børnehavebørnene stiller sig tæt sammen og begynder at synge sangen, de voksne stemmer i og vuggestuebørnene kigger betaget på juletræet. Turen forsætter ned ad strøget, hvor vi kigger på de flotte udstillinger.

Pædagogisk læringsmiljø
Det pædagogiske læringsmiljø er over dagen tilrettelagt med vokseninitierede -, børneinitierede -, og spontane aktiviteter og rutiner. En hverdag med plads til børnenes ideer og masser af leg. Vi er ude og inde, på tur og hjemme, i større og mindre grupper. Vore rutiner har deres helt eget forløb, og skaber tryghed for børnene. Hverdagen er genkendelig.

Læs mere om Det Gule Hus og vores pædagogiske tilgange og metoder i vores læreplan.